World Cup 98

  • Tesztplatform:  PC
  • rta:  Itriver
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzadom a Google knyvjelzimhez! Knyvjelz s megoszts

A foci a vilg legegyszerbb sportja. Ezt abbl lehet tudni, hogy csak Magyarorszgon krlbell tzmillian rtenek hozz. Elvileg. A foci a vilg legklasszabb sportja, mert alig akad ember, aki leli gy az lett, hogy legalbb egyszer ne prblta volna meg mvelni valamilyen (inkbb rosszabb, mint jobb) szinten. Azon nhny millirdnyi ember kz tartozom magam is, aki szeretne dnt glt lni a vb finljban, ezzel egytt termszetesen azon nhny millird kz, akinek ez eddig nem sikerlt s egyre kevsb valszn, hogy sikerlni fog. A virtulis vilgban azonban ez a lehetsg is megadatik, amelynek egyik kzvettje az Electronic Arts ltal jegyzett World Cup 98.
Az Electronic Artsnl hamar szbe kaptak, amikor rdbbentek, nagy szegmense a jtkpiacnak a sport. R is tenyereltek a focira, a jghokira, a baseballra, a kosrlabdra, az amerikai focira, a rgbire s egy darabig a Forma1-re is. Ezzel a sportot s azt jtk formjban is mvelni szeretk nagyjbl kilencven szzalkt le is fedtk. A maradkon osztozhattak a tbbiek - gy maradt a Codemastersnek pldul a snooker, ami tudvalevleg szk rtegsport, br Ding Junhui els tornagyzelmt lben a tvkszlkek eltt sszesen 400 millian nztk. Szp kis rteg. Szval mindig lesz egy olyan, meglehetsen nagy szzalka a jtkostrsadalomnak, amelynek tagjai eszket vesztve szaladnak a boltba, ha kijn a legjabb aktulis cm. Radsul nem kell kln embereket tartani arra, hogy mindenfle fantziads neveket talljanak ki vevcsalogatnak. Elg ide annyi, hogy FIFA s mg az vszm, illetve az aktulis vilgbajnoksgok s Eurpa-bajnoksgok.

Tucatcmek ezek, a World Cup 98 azonban tbb szempontbl is jdonsg volt a piacon. Ez volt az els jtk, amely hivatalos FIFA-licenccel rendelkezett, s ez volt az els olyan vilgversenyrl alkotott focijtk, amely szaktott a 2D-vel s tvezette a focirajongkat a 3D vilgba. A jtkot a sportra szakosodott EA Sports hozta el a vilgnak, s hozta tzbe-lzba a rajongkat pr hnappal azt kveten, hogy piacra dobtk az 1998-as vb-selejtezsorozatot tartalmaz jtkukat. A World Cup 98 ngy platformra � PlayStation, Nintendo 64, Game Boy, PC � jelent meg, mi most ebbl az utbbi vltozattal foglalkozunk.

IdutazsDe mieltt mg ebbe belemerlnnk, lljunk meg pr pillanatra, s forgassuk vissza az id kerekt azok szmra is, akik akkor mg nem figyeltek a focivilg esemnyeire.

Az 1998-as franciaorszgi labdarg vilgbajnoksg egy j darabig alighanem emlkezetes marad a magyarok szmra is. 1997. oktber 11-n a tvkpernyre tapadt a hazai focirajongk azon jelents tbbsge, akik nem utaztak el Helsinkibe, a vb-selejtezk Eurpa 3-as szm selejtezcsoportjnak utols mrkzsre, amelyen Finnorszg fogadta Magyarorszgot. A kplet egyszer volt: ha a magyarok kikapnak, a finnek ptselejteznek a dnts helyrt - s fordtva. Aki ltta, egy letre nem felejti el, hogy gyakorlatilag mr a magyarok is a megvlt spszt vrtk, fejezdjn mr be a tortra, fjja le a br, nyertek a finnek 1-0-ra, megprbltuk, nem sikerlt. Egy derk suomilainen azonban gy gondolta, megajndkozza ezer sebbl vrz kis nemzetnket egy utols esllyel, s egy ritkn lthat potyangllal egyenltett helyettnk, gy kszlhettnk az akkor mg ltez Jugoszlvia ellen. Ha valaki nem emlkezne, me frisstl a kt ptselejtezs eredmny: Magyarorszg � Jugoszlvia 1-7, Jugoszlvia � Magyarorszg 5-0. Ha valakinek nincs kedve szmolgatni, elrulom: a jugoszlvok jutottak ki a franciaorszgi 32-es dntbe. Hogy ez mirt emlkezetes? Mert akkor volt utoljra relis eslynk arra, hogy egy vilgverseny elitmeznynek kzelben rezhessk magunkat. Hol voltunk mr attl, hogy Pusksknak (rluk lesz mg sz) 1954-ben Hegyeshalomnl le kellett szllniuk a vonatrl az elvesztett vb-dnt utn, mert fltek a tmeg haragjtl, amirt �csak� ezstremmel trtek haza! Na errl a franciaorszgi vilgbajnoksgrl szl a World Cup 98. Mi ez, ha nem csemege?

�All in one� a csapatokrlA jtkrl szinte ordt, hogy az EA nagy hasznot reml, ezt pedig a legknnyebben gy lehet elrni, ha elknyeztetik a vsrlt. A telepts nem tart sokig, mert mai szemmel nem foglal nagy helyet a jtk. Az intr nagyon hangulatos, a vb kabala gall kakasa kalauzol minket vgig Franciaorszgon, a mozit focijelenetekbl s a jtkban felhasznlt elemekbl mixeltk ssze, a zene kellen ellazt, ezrt hamar megbocstjuk, hogy a filmszalagra rgztett focistk s a poligonvirtuzok nagyon lesen megklnbztethetek egymstl.

A fmenbe rve a fejlesztk mindent elkvetnek azrt, hogy kedvnk tmadjon mr itt egy kis leragadsra. Ha nem lenne durva az sszehasonlts, akkor itt nhny elemben egy kicsit Sims-klnn vlik a jtk. A menben egy stilizlt cdkorongot tallunk a kperny kzepn, t mezre osztva, ebbl ngy alapbl elrhet: indthatunk vilgbajnoksgot, jtszhatunk bartsgos mecset, trningezhetnk vlasztott csapatunkkal, s gyakorolhatjuk a bntetrgsokat. Az tdik mez a bnusz, az gynevezett Cup Classics-md, ami aligha szorul bvebb magyarzatra, de erre mg tbb okbl is visszatrnk. A korong kzepn a tbbjtkos mdok ikonjait talljuk. Kt lehetsget knl a jtk erre: kiprblhatjuk magukat LAN-partiban vagy a vilghln. Ma mr sajnos inkbb csak az elsre van relis eslynk, jmagam legalbbis tbbszri ksrletre sem talltam senkit a neten, ami egyltaln nem jelenti azt, hogy nektek nem lesz sikeretek. Ki tudja, taln ppen velem akadtok ssze, mert azrt mg nem adtam fel teljesen a remnyt... A fmen jobb oldaln kis ikonok segtenek a tjkozdsban: vltoztathatunk a belltsokon, menedzselhetjk csapatunkat vagy csapatainkat, megnzhetjk a rgztett meccsjeleneteinket.

A cscs azonban a csapatok trtnete, Woody Allen utn szabadon: minden, amit tudni akarsz egy vlogatottrl, csak nem merted megkrdezni. Termszetesen csak 1998-ig, gy fordulhat el, hogy az azta nemzetkzi szinten egyre jelentsebb szerepet elrt horvt vlogatott trtnete igen rvid. Ebben a menben megtallod, mikor alakult a szvetsg, milyen eredmnyeket rt el a vlogatott a jtkban szerepl csapatok ellen bartsgos- vagy ttmrkzseken, milyen eredmnyeket rt el a szintn vb-dnts csapatok ellen a grda az eddigi vilgbajnoksgokon, kik voltak a vlogatottak rekorderei a szerepls szmban s kik a glrekorderek. Pomps kis csemege, semmikppen se hagyjtok ki! Ha ezen vgigrgttok magatokat, mg mindig vr benneteket egy kis krdezz-felelek, de nem kell megijedni, a krds alatt rgtn ott a vlasz is.

A belltsoknl szmtalan lehetsg nylik eltted, hogy sajt zlsedre formld a jtkot. Ht verzi kzl vlaszthatod meg a flidk hosszt kt perctl egszen negyventig, bellthatod, hogy fut rval menjen a meccs, vagy jgkorong mdra szigoran a jtkkal tlttt idszakot mrje, ignybe veheted a radarszolgltatst, amely bizonyos esetekben hatalmas segtsg lehet, de minden varilhat a jtk nyelvtl kezdve a br szigorsgn s a jtk sebessgn t a nehzsgi fokozatokig.

Ha mindezzel megvagy, jhet a csapat vagy csapatok kivlasztsa. Elvileg egy vb-sorozatot tbb csapattal is vgig lehet jtszani. Dnthetsz gy is, hogy nhny meccset a gp jtsszon le helyetted, de ha kt csapatod vletlenl sszekerl mondjuk az eldntben, akkor vlasztanod kell, melyiket irnytod. A teamek kivlasztsakor minden vlogatottnl informcit kapsz arrl, mennyire tartjk a fejlesztk ersnek az adott grdt. Udvariassgbl a francia trikolor szneivel jelzik a csapat lvkszsgt, sszjtkbeli felkszltsgt, fejjtknak erssgt, a vdekezs hatkonysgt s az ezekbl add ssztlagot. A kktl a fehren t a pirosig terjed a sznskla, amelybl a leghosszabb piros cskokkal rendelkez tulajdonsgok a legjobbak. Elre elrulom, Kna nem jn ki egy tulajdonsgnl sem a kk tartomnybl, a brazilok pedig minden tekintetben a pirosnak majdnem a vgig rnek.

 

Faragj focistt!Ha mindezeket vgigzongorztad, akkor mr garantltan nhny rt eltltttl a jtkkal gy, hogy egy percet sem fociztl. s ha belpsz a csapatmenedzsels menbe, garantltan mg nhny flrig nem is fogsz...

Ezt a menpontot a szszmtlknek alaktottk ki, nmi � m nem a fantzia ltal szabott - korltokkal. A kivlasztott csapatunknak megvlaszthatjuk a formcijt, majd azt, a kezdcsapat milyen lnyeges tulajdonsgokkal rendelkezzen. Ezen bell megszabhatjuk, mennyire legynk tmadak vagy ppen vdekezek, az adott posztot elfoglal jtkos a sajt krzetben a plya melyik pontjn legyen leginkbb, azaz a kzps vd htrbb hzdjon, a szls kzpplys vonal mellett helyezkedjen, vagy kicsit beljebb. Itt egyedl a kapus helye nem vltoztathat, de az sorsba egybknt sem nagyon van a jtk sorn beleszlsunk.

Ha ezzel megvolnnk, akkor jn az igazi lvezet, a jtkos testrefaragsa. Bizony-bizony, ha kedvnk szottyan, akkor a hfehr br Beckhambl varzsolhatunk sznes br futballistt s viszont, azaz Ronaldt is kifehrthetjk. A brsznen kvl vltoztathatak az arctpusok, a hajsznek, a frizurastlusok, az arcszrzet, de varilhatunk a mezszmon s a jtkos posztjn is. Kikldhetjk Taffarelt a kapubl a kzpplyra, de Zidane-bl is csinlhatunk balbekket - a lehetsgek trhza szinte vgtelen. Termszetesen a kor technikai sznvonalnak htrnya, hogy a virtulis jtkosok nem nagyon hasonltanak valdi nmagukra mg a leggondosabb vltoztatgats utn sem.

Amennyiben ezekkel is vgeztnk, mg mindig van lehetsgnk a csereberre. Ugyan a program hen modellezi a 32 dnts csapat 22-es jtkoskerett, de minden csapat esetben mg egy 22 tag tartalkgarnitra vr arra, hogy adott esetben elrelptessk ket, gy akr a brazilok fakcsapatval is nekivghatunk a sorozatnak, mghozz esllyel, mert a jtk lehetsget knl a jtkosok tulajdonsgainak mdostsra is. Itt szmos tulajdonsgval ismerkedhetnk meg a vilgsztroknak, a labdabiztonsgtl kezdve a fejelsi kszsgen t a csapatjtkra val hajlamig. A fejlesztk mg olyan aprsgra is gondoltak, hogy a jtkos a meccs melyik idszakban van a leginkbb a topon, azaz a mrkzs elrehaladtval veszt a kpessgeibl, vagy ppen ellenkezleg, fokozatosan melegszik be s a vgre van cscsformban. Mindezeket nem rt figyelembe venni az ltalunk elkpzelt sszelltsnl is.

Ha az sszellts megvan, mg mindig megvlaszthatjuk, ki vgezze a pontrgsokat. A program knl egy alaphelyzetet, de kedvnk szerint vltoztathatunk a szglet-, szabad- s bntetrgsok elvgzin. Itt llthatjuk be mg azt is, esetleges bntetprbajoknl milyen sorrendben s kik vgezzk el a tizenegyeseket - s ezzel vgre is rtnk a szszmtlsnek.

 

s akkor foci!s akkor jhet a foci! Illetve majdnem, mert elszr rdemes felkeresni csapatunkkal az edzplyt, hogy kiprblgathassuk az irnytst, ami egyltaln nem bonyolult s knny is megszokni, de errl bvebben picit ksbb. Mindenesetre rdemes itt kiprblni a kameranzeteket, hogy melyik fekszik a legjobban neknk. Ha nem a toronynzetet vlasztjuk, akkor tbb esetben rdemes bekapcsolni a radaropcit, mert olyan kis szelett ltjuk majd a plynak, hogy hatatlanul szksgnk lesz erre a segtsgre, nyomon kvetend, merre helyezkednek sajt csapattrsaink s honnan vrhat az ellen. Ha kiismerjk magunkat a jtkban, akkor mg mindig rdemes gyakorolni a tizenegyeseket, amelynl elre meghatrozhatjuk, hogy lvsnl hov prblja meg helyezni jtkosunk a lasztit, illetve kapusunk melyik irnyba vetdjn a hrtsi ksrletnl. Ezt kvetheti nhny edzmeccs, majd ha teljesen felkszltnek rezzk magunkat, akkor irny a vilgbajnoksg!

sszesen negyven csapat ll a rendelkezsedre, kztk nyolc olyan, amely nem jutott ugyan ki a vbre, de majdnem, s ezrt a fejlesztk beemeltk ket a programba. gy jtszhatunk akr az ausztrlokkal is, az eslynk a vgs gyzelemre azonban ekkor ersen megcsappannak, de a lehetsg eltted ll, hogy bizonytsd az ellenkezjt. Ha kivlasztottuk s fazonroztuk a csapatunkat, akkor mg mindig vlaszthatunk, hogy a sporttrtnelemnek megfelel vals csoportunkban kezdjk a kzdelmeket, vagy rbzzuk a programra, hogy kutyulja ssze a csoportokat.

Ha ez is megtrtnt, irny a plya, ahov egy rvid kis tvezet film utn juthatunk nmi kitrvel, mely a csoportunk jelenlegi adatait jelzi ki minden informcival, ami szksges. Mg vltoztathatunk az alapfelllson, megnzhetjk, aktulis ellenfelnk milyen kezdcsapattal ll ki ellennk, milyen eredmnyek szlettek ms plykon addig, aktulisan hogy llnak a tbbi csoportban, ki hny glt szerzett, melyik csapat hny tallatot rt el s kik vezetnek a sportszertlensgi listn, mert a srga- s piros lapokat is jegyzi a jtk. Ha mg ezeket is vgigbogarsztuk, akkor tnyleg kimertettk pletykahsgnket s nincs ms htra, irny a plya, ahol mg mindig megkapjuk a vlasztsi lehetsget, hogy az ppen kezdd meccsen melyik grdt kvnjuk irnytani.

 

Billentysk nem nagy htrnybanOtt pedig mr nincs helye msnak, mint a jtknak. Az irnyts egyszer, vagy inkbb nem tl bonyolult. A gamepadosok itt is elnyben vannak, mert sokkal olajozottabban tudjk terelgetni a jtkosaikat, de a billentyzettel jtszk sem panaszkodhatnak nagyon. Az irnyt nyilakkal mozgatjuk az aktulisan rnk bzott jtkost s a WASD-kioszts mentn s krnykn maradva hasznlhatjuk a billentyket, amelyek mindegyike ketts funkcival br. A tmadsnl lvskor hasznlt gomb vdekezsnl a szerelsi ksrlet, a tmads kzbeni passzra hasznlt billenty vdekezsnl a labdhoz aktulisan legkzelebb tartzkod jtkosunkra vlt, a bevelst szablyoz pedig vdekezsnl a becsszsra hasznlhat. Kln billentyt kapott a sprint, a nyjtott lbas becsszs (nem rdemes hasznlni, sikertelen ksrletnl rgtn villan a piros lap), a hossz passz, de pr perc alatt mindenki szinte automatikusan rjn, mikor mit kell nyomni. Billentyzet hasznlata esetn a cselek nem lesznek tl vltozatosak, de ha kell sebessgre lltottuk a jtkot, nem is nagyon lesz idnk a trkkkre. Egyszerre csak egy jtkost irnythatunk, egy srga kr jelzi, ha nlunk is van a labda s egy srga karika, ha csak szeretnnk megszerezni. A kapus szinte soha nincs a mi irnytsunk alatt, kivve a kirgsoknl s akkor, ha hazapasszoljuk neki a labdt, ilyenkor akr t is cselezhetjk magunkat a tmad trflre, de ha nyerni akarunk, nem rdemes tlzottan kockztatni.

Pontrgsoknl kt billenty segtsgvel llthatjuk be, milyen vben repljn a labda, de lehetsgnk van arra is, hogy ki s melyik helyen kapja a pontrgs utn a lasztit.

Hrom nehzsgi szint kzl vlaszthatunk, amelyek nagyon ers mrtkben eltrnek egymstl. Amatr mdban Knval gond nlkl vilgbajnoksgot nyerhetnk, profi zemmdban Brazlival nagy eslynk van a vgs gyzelemre, vilgklasszis mdozatban pedig Kna mg nagyobb sansszal elveri Brazlit. Az amatr md azoknak val, akik szeretnek bohckodni, mert ilyenkor az M.I. szabadsgra megy. Ez ktsgkvl szrakoztat lehet egy ideig, de hjn van minden kihvsnak. A vilgklasszis md azoknak val, akik szeretnek frusztrltak lenni, s valdi magyarnak akarjk rezni magukat a vilg focielitjben. Vrt izzadva lehet tovbbjutni a csoportbl is, s csak szinte csodval hatros mdon � azaz gyakori meccsjrajtszssal � lehet vilgbajnoksgot nyerni.

A profi md tartogat kihvsokat s meglepetseket, mert az M.I. ilyenkor megbzhatan duruzsol. Ha ellenfelnk vezet, a meccs utols peridusban bell minden idegszlval vdekezni, ha htrnyban van, a mrkzs vghez kzeledve tll a totlis letmadsra. A jtkosok kzel kpessgknek megfelelen teljestenek, br alaphelyzetben az akkor vilgklasszis Rivaldo ritkn jut el a kapuig, ami ugyancsak igaz Beckhamre is, de ezen a taktika helyes megvlasztsval vltoztathatunk. Mrkzs kzben is brmikor ellenrizhetjk aktulis teljestmnynket. A programot meglltva megnzhetjk, hny lvsnk volt, ebbl mennyi ment kapura, milyen arnyban birtokoltuk addig a labdt, a plya melyik harmadban milyen szzalkban folyt a jtk, ki s mikor milyen lapot kapott, kik voltak a glszerzk � mindezt a flidben s a meccs vgn automatikusan is kijelzi neknk a jtk, flidben egy hrom feleletvaricis krdssel megspkelve, a vgn pedig a flidei krds helyes vlaszval kiegsztve. A meccs vgn kiemelik kapusunkat, ha nem kaptunk glt, s megvlasztjk a meccs legjobb jtkost is.

A mrkzs kzben brmikor cserlhetnk, de ezek a cserket csak akkor hajtja vre a program, ha a labda jtkon kvlre kerl. Ha megengedjk a programnak, akkor mrkzs kzben brmelyik jtkos meg is srlhet. Ilyenkor nem ktelez lecserlni, de akkor automatikusan emberhtrnyba kerlnk, mert a srlt jtkos csak biceg a plyn, s nem tud rendesen jtkba avatkozni. Brmikor kszthetnk s rgzthetnk visszajtszsokat, amelyek kzl j nhnyat el is menthetnk, s meccsek utn vagy eltt brmikor megnzhetnk. Termszetesen a glokat a legrdemesebb, de az igazn szp jeleneteket is megrnek egy-kt mentst. A glrm mindent elspr. Hatalmas trden-hason csszsok, szgletzszl-rnciglsok, �kicsi a raksok�, a glt kap csapat rszrl pedig hatalmas letargia, veszekedsek, a kzelt kamera felrgsa. A lelkeseds kontra letrtsg minden tallat utn lejtszdik, fggetlenl attl, hogy csapatunk ppen 23-0-ra vezet vagy 0-12-re ll, ami cskkenti ugyan az letszersget, de ez olyan aprsg, amire nem is figyelnk, vagy ha zavar, az escape-pel rgtn vlthatunk kzpkezdsre.

A jtkmenet teljesen a vb szablyait kveti. Csoportmeccsek utn egyenes kiess, ahol letbe lp a dntetlen utn az aranygl, ha nincs, akkor bntetprbaj. A msodik srga lap egy meccsen bell pirosat von maga utn, a szndkos durvasg azonnali killts, kt kln meccsen kapott srga vagy egy piros lap utn automatikusan egy meccs eltilts.

Hogy mrkzs kzben se unatkozzunk, tbb avatott szakkommenttor taglalja az esemnyeket: John Motson az angol televzizs legends alakja, a szigetorszgban a legismertebb sportkommenttorok egyike, mellette pedig egy egykori focista, a jtk megjelensnek idejn mg kommenttori tnykedse hajnaln lv angol exvlogatott, Chris Waddle foglal helyet a kpzeletbeli riporterllsban. Tlzottan nem kprztatnak el a pards fordulatokkal, repkednek a �What a wonderful save!� s az �Oh, what a fantastic goal!� mondatok, s az ismertebb jtkosok neve mindig elhangzik, ha nluk a labda. A szurkolk kzben szurkolnak, a brazilok verik a tamtamot, a britek nekelnek, mg a �Hajr Bulgria!� is elhangzik, ha Sztoicskovkkal jtszunk. Szval a hangulat frenetikus, ebben igazn nagyot alkot a World Cup 98.

 

Pusks l s gl!Ha minden mrkzst sikerrel teljestettnk, rtelemszeren megnyertk a vilgbajnoksgot. Megkapjuk a kupt, rlnk neki, dszkrket futunk, a gall kakas elkszn tlnk, a replgp felszll velnk, s viszlt Franciaorszg! Itt akkor vget is rhetne a jtk, de ekkor jn a bnusz, a fmenben tallhat s csak a vilgbajnokoknak megnyl Cup Classics md. Ezzel lehetsget kapunk az jabb idutazsra s jrajtszhatunk nyolc emlkezetes vb-dntt 1930-tl 1982-ig (termszetesen nem ennyit jtszottak ezen idszak alatt, de a programozk mazsolztak). s ekkor dobban meg a mi kicsi magyar szvnk, mert az elrhet dntk kzl ott lapul kt neknk igazn kedves: az 1938-as Olaszorszg elleni, amit Prizsban jtszottak eleink, s a berni 1954-es NSZK elleni msik dntnk, amely a legends Aranycsapat nagy megtorpanst hozta.

Persze, ehhez meg kell nyerni a tbbi, sorban elrbb ll egykori dntket, mert csak sikeres abszolvls esetn nylik meg az jabb lloms. Viszont ha eljutunk 1954-ig, akkor jrarajzolhatjuk a trtnelmet, s otthoni extzisunkban svlthetjk a plafon fel, hogy Pusks l s gl! Megri, nagyon megri! Ksznjk szpen! tvehetjk csi bcsival a kupt, s emlkezhetnk ara a legends csapatra, melynek tagjai kzl mr alig tallunk valakit az lk sorban, akiknek ksznheten hihettk egy darabig, hogy futballnemzet voltunk valaha.

 

Jjjn ht a msik oldalEddig gy tnik, a World Cup 98 a vilg egyetlen tkletes jtka. Kornt sincs azonban ez gy, mert a program meg sem kzelti a szz szzalkot. Mindez ksznhet a kinzetnek, amelynek kt elnye van: a 3D s a sok kameranzet, kztk olyan nyalnksggal, mint a szabad nzet, ami visszajtszsok kzben hasznlhat, ilyenkor meglltja a kpet, krbejrathatjuk, kzelthetjk, tvolthatjuk, felemelhetjk, lerakhatjuk a kamert, minden szgbl megnzhetjk a kimerevtett jelenetet. Ez illusztrlja igazn a 3D-t, hiszen itt valban mindenki krbejrhat, nem csals, nem mts.

Itt azonban a dicshimnusz vget is r. Mert 3D ide vagy oda, a jtk grafikja mg 1998-as szemmel sem egetver. Darabos poligonemberkk kergetik a labdt, akik mg csak megkzeltleg sem hasonltanak valdi nmagukra. Mintha Legoland kerekfejei varzsoldtak volna t a jtka. m a jtkosok egyre jobban fognak tetszeni neknk, ha behatbb pillantst vetnk a leltkra. Tmve van, mindig tmve van (azrt ez is levon az letszersgbl, mert ktve hihet, hogy mondjuk egy Kna � Irn derbi dugig megtltene egy hatvanezres stadiont), de nzk helyett csak rendkvl ronda, apr ngyzetecskket lthatunk, amelyektl botorsg lenne szmon krni a mozgst, ne is figyeljnk inkbb oda, mert nagyon kibrndt. Radsul egy gyesnek nem nevezhet hzssal gy oldottk meg a drukkerek igazsgos elhelyezkedst, hogy a plya hosszanti kzpvonala mentn vlasztdik el a kt tbor, gy egy adott meccsen a kt kapu mgtti szektorban is szoros egymsmellettisgben tombol a kt ellenfl szurkoltbora, ami tovbb cskkenti a realitsrzetet.

Bosszant aprsgok a jtkmenetben is akadnak: ha tveszed a labdt, akkor a jtkosod megll egy picit gondolkodni, ami klnsen akkor idegest, ha kontrbl tzmteres elnnyel indulnl, de emiatt a pauza miatt a legcsigbb vd is jtszi knnyedsggel ber. Ha rajtam mlik, nem raktam volna be annyi varicit a vlaszthat idjrsok kz sem, mert ki az a botor elme, aki helyesnek vli a hesssel spkelt hideg idt vlasztani Franciaorszgban a nyr kzepn? Az sem fakasztott mosolyra, hogy sprintels kzben fogalmam sem volt, a jtkosom mennyi ideig br futni, gy nem egyszer fordult el, hogy a hirtelen lendletveszts miatt nemhogy bertek, de annyi erm sem maradt, hogy passzoljak. A zene igaz, hogy csak  alfestsknt szolgl, de azrt berakhattak volna a fejlesztk mg kt-hrom ntt, hogy ne mindig ugyanazt a lktetst halljam, mert egy id utn � ha nem tudom kikapcsolni a flem (vagy a hangszrt) � mr be lehet kattanni a monotnitl.

Ezeket az aprsgokat leszmtva a World Cup 98 a maga kategrijban abban az vben kihozta a jtkbl a kor megengedte maximumot, s elnzve a ksbbi focijtkokat, mg mindig erre a vzra plnek annyi klnbsggel, hogy ma mr Beckham tnyleg gy nz ki, mint Beckham.Forrs: pcguru.hu
  « vissza a tesztekhez  

rtkels

Az rtkelshez be kell jelentkezned. Ha mg nincs azonostd, regisztrlj!

  Hozzszlsok  

tpendanttiffany

2015-01-22 21:25:15 [#6]

rtkels: 81/100

wuetrowerdomo

2012-11-13 06:47:01 [#5]

rtkels: 81/100

_Tim99_

2010-08-31 10:47:18 [#4]

rtkels: 81/100

morpheusm

2010-08-27 11:59:02 [#3]

Majdnem tkletes jtk. Azrt abban az idben nem voltak olyan borzalmasak a leltk s a poligonemberkk sem voltak csnyk.
A hangulat tnyleg pldtlan a mai napig, sajnos.

rtkels: 95/100

fifamaster

2009-08-09 20:03:48 [#2]

nemj

rtkels: 81/100

saopaulo

2009-04-25 13:29:55 [#1]

rtkels: 95/100

Adatlap

World Cup 98

megjelens:

1998. mrcius 13.

fejleszt:

EA Canada

kiad:

EA Sport

Web Teszt
Kapcsold cheat:
Kapcsold vide:

  tovbb az adatlaphoz...

rtkels

+ alacsony gpigny
+ utolrhetetlen hangulat
+ rengeteg varicis lehetsg
+ Cup Classics md
- unalmass vl zene
- borzalmas leltk s darabos poligonemberkk
- vilgklasszis mdban iszonyat nehz
75
0
0
55
0

A 10 legfrissebb teszt

Tmogassatok minket!

    

A hnap legnpszerbb tesztjei

Kzssgi mdia

@Fifahungary kvetse

Instagram

@Fifahungary kvetse

Kvess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornnkra!

Friss hrek

Pcguru.hu